Fysiopraktijk Oostpoort

Osteopathie helpt het lichaam zichzelf te genezen

Het zelfgenezend vermogen van het lichaam is en blijft iets wonderlijks. De osteopaat streeft ernaar dit vermogen, daar waar dit geblokkeerd wordt, te helpen herstellen. Blokkades kunnen ontstaan in verschillende fysieke systemen.

Balans tussen drie systemen
Osteopathie is gericht op een optimale balans tussen drie systemen:

  • Het craniosacrale systeem: dit wordt omsloten door de botten en vliezen van de schedel en het ruggenmerg. Daarbinnen circuleert de hersenvloeistof (liquor cerebrospinalis) in een bepaald ritme, dat met name in de schedel waargenomen kan worden. Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel.
  • Het viscerale systeem: de inwendige organen, de bloedvaten, het lymfestelsel en de vliezen. De organen hebben ieder een eigen beweeglijkheid. Deze is nodig voor een goede functie van elk orgaan. De organen worden omwikkeld en op hun plaats gehouden door vliezen zoals het buik- en het longvlies. In deze vliezen liggen zenuwbanen, bloed- en lymfevaten die de aan- en afvoer van belangrijke stoffen verzorgen. Alle organen zijn door middel van deze vliezen met elkaar verbonden.
  • Het parietale systeem: dit kennen we allemaal als het systeem van botten, gewrichten, spieren en omhullende vliezen, kortom het bewegingsapparaat.

In elk van deze systemen kan de osteopaat met zijn handen diagnostiek verrichten en behandelen.

Centrale rol voor vrije vliezen
Kernwoord in elk van deze drie systemen is het woord vlies ook wel fascie genoemd. Zodra er sprake is van overbelasting, ontsteking, trauma, operatie, ontstaan er verklevingen met name in deze alles verbindende structuur.

Verklevingen leiden tot afname van beweeglijkheid, en dit leidt weer tot functieverlies van de met de fascie verbonden organen, of dit nu de het zenuwstelsel, de spieren of de spijsverteringsorganen zijn.

  • Slechter functionerende zenuwen kunnen leiden tot gevoelsstoornissen, krachtverlies, afname van coördinatie en nog veel meer.
  • Spieren die het niet meer goed doen zorgen ook voor krachtsverlies en vragen om compensatie van het lichaam wat weer kan leiden tot gewrichtsoverbelasting en dus snel pijn in deze gewrichten;
  • Spijsverteringsorganen die niet goed werken veroorzaken bijvoorbeeld diarree, maar ook obstipatie (dikke darmprobleem), weer nieuwe ontsteking (blaas), allerlei huidaandoeningen, (chronische) vermoeidheid.

De overbelasting of ontsteking beperkt zich niet alleen tot ‘uitwendige’ zaken zoals bijvoorbeeld een achillespeesontsteking (parietaal systeem), maar kan zich ook bevinden in een spijsverteringsorgaan: de lever bij inname van veel vetrijk voedsel of de alvleesklier bij hoog frequente inname van veel snel verterende koolhydraten (= visceraal systeem), alsook in ons craniosacrale systeem waar bijvoorbeeld chronische neus, sinus en oorontstekingen tot bewegingsverlies in de hersenvliezen kunnen leiden.

Zachte technieken
Het zijn veelal zachte technieken die de beweeglijkheid van de fascie kunnen herstellen: zowel bij baby’s en kleine kinderen als volwassenen kunnen deze technieken worden toegepast. Heel individueel bekijkt de osteopaat zal in welk systeem de klachten zijn begonnen en geeft persoonlijke leefstijladviezen om van klachten te voorkomen. Dit kan variëren van houding- of bewegingsadviezen tot veranderen van eet- of drinkgewoontes.

Na ruim 25 jaar met veel plezier als fysiotherapeut te hebben gewerkt, maar ook regelmatig de beperkingen van dit vak te hebben ervaren, is Paul Ram blij om als inmiddels ervaren osteopaat een flink stuk verder te komen in het oplossen van veel van bovenstaande problemen.